Vores bedste ven; du har den altid inden for rækkevidde, og hvis du ikke ved, hvor den er, bryder verden sammen. Mobilen er de flestes kærestes eje, og sådan har det snart været i 30 år.
Da Apple med den første smartphone tog scenen, ændrede vores vaner sig drastisk, og dette oplever vi stadig. I en undersøgelse fra 2015 af Gallup havde fire ud af fem danskere en smartphone. Nogle har endda mere end en, da både arbejdet, men også det private, skal dækkes. Og vi elsker det faktum, at vi kan arbejde og kommunikere hvor som helst og når som helst.
Dagens teknologi skaber nye muligheder, og for de fleste får denne førsteprioritet. Den populære frase ”Always On 24/7” er i de flestes tilfælde bogstavelig ment: du kan komme i kontakt alle døgnets timer med hvem du end vil komme i kontakt med, men dette gælder ikke kun at ringe eller chatte, men via alle de forskellige apps, som markedet byder på.
En undersøgelse fra Ingeniørforeningen IDA viser, at 8 ud af 10 danskere altid er online.
Grænserne mellem job og fritid er blevet fladet ud, da du når som helst, mens du burde læse referatet af gårsdagens møde, med venstre øje kigger på et billede af din vens hund, som du ser på Snapchat. For de fleste fik man en helt ny afhængighed, som man ikke havde med den gamle telefon, som var sat ind i en stikkontakt: batterilevetid. Din kontakt med omverdenen er afhængig af, at din mobil har strøm, og man kan måske gå hen og blive rastløs, når vores elskede legetøj slukker og ikke vil tænde igen.
Markedet ændrer sig ud fra vores behov, og dette kan man også tydeligt se her.
I dag kan man nemlig få ekstra batteritid, nemlig ved at købe en powerbank.
For kvinder passer den perfekt i tasken, og man kan endda få en til de, som foretrækker at have den i lommen af bukserne eller jakken. Med ekstra batterilevetid har vi ekstra tid online, og selvom mange smartphones kun holder en halv dag, hvis man bruger den jævnlig, kan vi med en powerbank være online hele døgnet uden at bekymre os om, at den skulle slukke.
Mens vi måske gik og troede, at sms, e-mail og opkald var det eneste, som skulle holde os i kontakt med vores venner og familie, så stopper udviklingen ikke der.
Med de mangle muligheder for hurtig og billig internet udvides vores måder, hvorpå vi skriver, snakker og deler billeder også.
Måske har du allerede ændret din morgenrutine til at skulle tjekke forskellige apps igennem for nyheder og alskens opslag, inden du rejser dig fra sengen. Mens dette er en dejlig form for digitaliseret frihed, kan det for mange andre være et rigtig stort problem, som man skal være opmærksom på at respektere.
Du kender sikkert det lille *pliiiing*, som du hører efter du er gået i seng, hvorefter lyset i mobilen tændes.
Er det et nyt tweet? Måske en besked fra en bekendt? Eller et sjovt billede på snapchat? Uanset hvad, så bliver du nødt til at tjekke det. Vi er nået til et punkt, hvor de færreste kan huske, hvordan livet var før den online hverdag overtog vores liv.
Vi får vores nyheder når de bliver lagt ud på nettet, og vi kan snakke med vores venner, som sad de i samme rum. Vi kan dele minder og billeder af lækkert mad og på den måde dele vores liv med de, som vi gerne vil dele det med. Alt i alt er vores brug af den online verden ændret og bliver stadig ændret, og spørgsmålet er egentlig bare, hvornår vores behov ændres eller hvorledes vores muligheder i fremtiden bliver ændret og nytænkt