Har du uønsket hårvækst på kroppen eller i ansigtet, som du gerne vil have fjernet, er du langt fra den eneste. For mange er uønsket hår anledning til usikkerhed i hverdagen. Kan du ikke forene dig med hårvæksten, findes der heldigvis en lang række smarte og mere eller mindre smertefri hårfjerningsmetoder - men hvilken passer bedst til dig?
Bliv klogere på 3 af metoderne i artiklen her, som dykker ned i fordelene og ulemperne med hårfjerning med skraber, voks og IPL-laser.
Barbering med skraber - et quick fix med et kortsigtet resultat
Hårfjerning med skraber er en af de ældste og mest almindelige metoder. Med skraberen slipper du hurtigt af med de uønskede hår, men kun i ganske kort tid ad gangen.
Når du barberer dig med en skraber, bør du altid blødgøre din hud inden, f.eks. ved at tage et varmt bad. Det reducerer risikoen for snit i huden. Brug også altid barberskum, gele eller andet, som hjælper skraberen med at glide nemmere. Husk desuden kun at anvende skarpe barberblade. Udskift skraberen efter maksimalt 7 barberinger.
Fordelene ved hårfjerning med skraber
Hårene fjernes hurtigt
Barbering med skraber er den hurtigste hårfjerningsmetode og er typisk også smertefri, hvis bladene er skarpe.
Du “kommer i bund”
En skarp skraber giver dig en tæt og glat barbering, da du kommer helt tæt på huden. Du får desuden en rar og let fornemmelse efter det sidste strøg.
Ulemperne ved hårfjerning med skraber
Et uholdbart resultat
Mange føler, at deres hud ikke er glat og hårfri i mere end to sekunder, før de begynder at mærke stubbe. Den mest irriterende ulempe ved barbering med skraber er nemlig det meget kortsigtede resultat. For at vedligeholde det glatte resultat kan du være nødsaget til at barbere dig flere gange ugentligt, hvilket kan være belastende for huden.
Irritation, røde knopper og snitsår
Har du følsom hud, skal du være ekstra påpasselig med barbering, da det kan irritere huden og give trælse røde knopper. Derudover er der også altid risiko for, at du skærer dig, da nogle områder er svære at barbere. Husk altid at barbere langs hårenes groretning for at irritere huden mindst muligt.
Voksbehandling - den smertefulde, men holdbare metode
Nogle gange må man lide for skønheden, og vælger du voks, skal du da også være forberedt på en vis smerte. Voksen rykker nemlig dine hår op med roden.
Du har mulighed for at vælge kold eller varm voks. Den kolde voks fås typisk som voksstrips, du kan bruge uden at forberede huden i større grad. Den varme voks skal til gengæld opvarmes, smøres på huden og derefter fjernes med strimler.
Fordelene ved voksbehandling
Hårfri i flere uger
Da voksen trækker hårene op med roden, får du hårfri hud i op til 4 uger alt efter graden af din hårvækst, hvilket får mange til at vælge denne metode.
Ulemperne ved voksbehandling
Det er smertefuldt
Voksbehandling er smertefuldt for de fleste. Dertil øges risikoen for indgroede hår desværre også.
Håret skal gro ud mellem hver behandling
Før du kan gentage en voksbehandling, skal du være okay med at lade håret gro ud i en periode. Hårene skal nemlig være mindst en halv centimeter lange, hvis du vil have det bedste resultat.
Hårfjerning med IPL-laser - den smertefri og permanente løsning
Til forskel fra de to nævnte metoder er hårfjerning med IPL-laser permanent.
Selvom “laser” indgår i navnet, er det faktisk ikke en laser, men “Intens Pulserende Lys”, som IPL er forkortelsen for. Det pulserende lys er filtreret, så bølgelængden påvirker hårenes pigment og afgiver så stor en mængde varmeenergi som muligt på meget kort tid, hvilket ødelægger hårsækkene. Lyset absorberes af hårsækkenes pigment eller melanin, som det også hedder. Det gør, at IPL er mere effektivt for kvinder med mørk hårvækst, fordi det indeholder mere melanin end lyst hår.
Som nævnt er en IPL-laser ikke en reel laser, da en lasers lys kun har én bølgelængde. IPL har derimod et bredt spekter af bølgelængder - en såkaldt Xenon-lyskilde. Bølgelængderne bliver filtreret, så din hud kun rammes af ønskede bølgelængder.
Fordelene ved IPL-hårfjerning
Du kan bruge metoden derhjemme
Længe har IPL været brugt som en behandlingsmetode på skønhedsklinikker, men i de senere år har den også fundet vej ind i private hjem. Du behøver altså ikke længere at få behandlingerne lavet på en klinik.
Det er ufarligt og smertefrit
IPL-hårfjerning er ikke farligt. Selvfølgelig skal du stadig være forsigtig med din IPL-laser og kun benytte den de steder, den er beregnet til. Langt de fleste lasere har et indbygget sikkerhedssystem, der vil stoppe lysets blink, hvis laseren ikke er i fuld kontakt med din hud.
Mange er desuden af den fejlagtige opfattelse, at varmen fra IPL gør ondt - det gør det ikke. Selvom man kan sige, at hårsækkene brænder, er det ikke noget, du kan mærke.
IPL-laserne til hjemmebrug er dertil mindre intense end skønhedsklinikkernes. Du kan derfor roligt anvende metoden hjemme hos dig selv, uanset om du er amatør eller professionel.
Ulemperne ved IPL-hårfjerning
Du bliver ikke hårfri med det samme
Når dine hårsække er ødelagt, dannes de ikke igen. Apparatet er dog ikke effektiv efter blot en enkelt anvendelse. Hårsække produceres nemlig i forskellige cyklusser, og du bør derfor bruge metoden regelmæssigt i minimum 12 uger for den fulde effekt.
Kræver flere behandlinger derhjemme
Da IPL til hjemmebrug er mindre kraftig, kræver det flere behandlinger at blive fri for de uønskede hår. Husk dog på, at du ikke betaler for behandlingerne, men kun for selve laseren.