Velkommen til Fashion Online – din foretrukne destination for alt inden for mode, livsstil og krystalklare krydsordsløsninger. Som dedikeret krydsordsekspert har jeg dykket ned i et af de mest anvendte ord i den danske krydsordsverden: “fedtstof”.
I denne artikel præsenterer vi hele 99 forskellige løsningsforslag til ledetråden “Fedtstof”. Det betyder, at uanset om du støder på et klassisk ord, et sjældent synonym eller en utraditionel vending, så har vi svarene klar til dig.
Hvorfor er “fedtstof” så populært i krydsord? Først og fremmest er det et ord med mange facetter: det dukker op i både ernæring, kemi og madlavning, og der findes et væld af synonymer og tekniske udtryk. Kombinationen af vokaler og konsonanter gør det desuden udfordrende at placere i et krydsordsmønster, hvilket får det til at gå igen i krydsordstyper fra let til svært.
For hvert af de 99 løsningsforslag har vi udarbejdet en kort, informativ beskrivelse. På den måde kan du ikke blot løse et tomrum i dit puslespil, men også udvide dit ordforråd og få et indblik i ordets oprindelse, anvendelse og betydning.
Uanset om du er krydsordentusiast, ord-jæger eller bare nysgerrig på nye begreber, så vil denne samling af “Fedtstof”-løsninger styrke dine færdigheder og inspirere til at udforske krydsordets verden endnu mere. God fornøjelse med løsningerne!
Fedtstof Krydsord 4 bogstaver
Vi har samlet 6 relevante ord med 4 bogstaver til ledetråden 'Fedtstof'.
Ord | Beskrivelse |
---|---|
ghee | Ghee, eller klaret smør, er et koncenteret mælkefedt fremstillet ved langtidsopvarmning af smør, hvor man fjerner vand og mælkeproteiner. Det har høj røgpunkt, nøddeagtig aroma og anvendes i indisk madlavning og bagværk. |
lard | Lard er navn for svinefedt på engelsk og bruges også i dansk madlavning. Det er fast ved stuetemperatur, giver saftighed i bagværk, sprødhed i kager og anvendes til traditionnelle retter og konfekt. |
olie | Olie er et flydende, vegetabilsk eller animalsk fedtstof bestående af triglycerider. Den udvindes ved presning eller ekstraktion og bruges til madlavning, stegeformål, dressing, marinader og som ingrediens i bagværk og saucer. |
smør | Smør er et animalsk fedtstof fremstillet ved kærning af fløde. Det består primært af mælkefedt, vand og mælkepartikler og bruges som smørelse, bagemateriale og smagsgiver i mange retter og bagværk. |
talg | Talg er et animalsk fedtstof, oftest udvundet fra okse- eller fåretalg. Det har en fast konsistens og bruges som stegefedt, ingrediens i konfekt, til sæbe- og stearinlysproduktion samt som smøremiddel i industrien. |
tran | Tran er flydende fiskefedt udvundet fra lever af tunge fisk som torsk og kuller. Rig på vitamin A, D og omega-3-fedtsyrer. Indtages ofte som kosttilskud for knogle- og immunsystemsstøtte hele året. |
Fedtstof Krydsord på 5 bogstaver
Vi har samlet 2 relevante ord med 5 bogstaver til ledetråden 'Fedtstof'.
Ord | Beskrivelse |
---|---|
lipid | Lipider er en bred vifte af biologiske fedtstoffer, herunder fedtsyrer, triglycerider, phospholipider og steroler. De er hydrofobe eller amfifile og vigtige for energilagring, cellemembraner og signaltransduktion. |
wasak | Wasak er en hård, gult farvet form for sæbe- eller madfedt fremstillet af ristede sesamfrø ved kogning. Traditionelt brugt i Indonesia, netop som fødevarefedt og i madlavning, minder i struktur om blød margarine. |
Fedtstof Krydsord 6 bogstaver
Vi præsenterer her 2 ord med 6 bogstaver, der kan bruges til 'Fedtstof'.
Ord | Beskrivelse |
---|---|
bivoks | Bivoks er et naturprodukt fremstillet af honningbiers voksdannelse. Det anvendes til fremstilling af stearinlys, kosmetik, polermidler og som fødevarebestanddel i lakering af oste og i chokoladeovertræk. |
sterol | Steroler er en undergruppe af lipider baseret på fire kulstofringe. De indgår i plante- og dyrecellemembraner og som forstadier til hormoner. Planteoriginerede phytosteroler kan sænke kolesteroloptag i tarmen. |
Fedtstof Krydsord på 7 bogstaver
Her er 6 gode bud på ord med 7 bogstaver til 'Fedtstof'.
Ord | Beskrivelse |
---|---|
lanolin | Lanolin er et animalisk fedtstof udvundet af fåreuldens talgkirtler. Det er en tyk, gul-hvid substans, som bruges i hud- og hårplejeprodukter for sin blødgørende effekt samt som basis i farmaceutiske salver. |
lipider | Lipider er samlebetegnelse for fedtstoffer som triglycerider, steroler og fosfolipider. De fungerer som energireserver, strukturelle bestanddele i cellemembraner og biologiske signalmolekyler, samt bruges i fødevare- og kosmetikindustrien. |
omega-3 | Omega-3 er en fællesbetegnelse for a-linolensyre, EPA og DHA. De er essentielle for hjerte-kar-sundhed, hjernefunktion og inflammation. Kilder omfatter fede fisk, hørfrøolie, chiafrø og valnødder. Ofte tilskud i kapsler. |
omega-6 | Omega-6 fedtsyrer som linolsyre findes i majs-, soja- og solsikkeolie. De bidrager til cellemembraners struktur og danner signalmolekyler. Et passende forhold mellem omega-6 og omega-3 er vigtigt for at undgå inflammatoriske ubalancer. |
omega-9 | Omega-9 fedtsyrer er enkeltumættede fedtsyrer med første dobbeltbinding ved niende carbon. Oliesyre i olivenolie er et eksempel. De kan syntetiseres i kroppen og har gavnlig effekt på kolesterolprofil og insulinresistens. |
stearin | Stearin er en blanding af stearinsyre- og palmitinsyresalte, fremstillet af animalske eller vegetabilske fedtstoffer. Det bruges i produktion af stearinlys, sæbe og som blødgøringsmiddel i fødevarer, papir og kosmetik. |
Fedtstof Krydsord på 8 bogstaver
Vi præsenterer her 11 ord med 8 bogstaver, der kan bruges til 'Fedtstof'.
Ord | Beskrivelse |
---|---|
andefedt | Andefedt er et animalsk fedtstof opnået ved udskydning af andefedt i forbindelse med stegning eller rendering. Det har en aromatisk smag og bruges til sautering, bagning, confitering og til at tilføre sprødhed og smag. |
fedtsyre | Begrebet fedtsyre dækker over kulbrintekæder med carboxylsyregruppe, som er byggesten i triglycerider og phospholipider. De varierer i kædelængde og mættethed, og påvirker fedtstoffers smeltepunkt, konsistens og ernæringsmæssige egenskaber. |
fårefedt | Fårefedt er et animalsk fedtstof udvundet fra fårekød ved rendering. Det har en let fåreagtig aroma og anvendes i middelhavsretter, konfekt, bagning og til at tilføre dybde af smag i saucer og stegeretter. |
glyserol | Glyserol er et treværdigt alkohol, der fungerer som rygsøjle i triglycerider og phospholipider. Det er sødt, vandopløseligt og anvendes i fødevarer, farmaci og kosmetik som fugtighedsbevarende middel, sødestof og opløsningsmiddel. |
lecithin | Lecithin er en fællesbetegnelse for fosfatidylcholinholdige natursubstanser, ofte udvundet af æg eller soja. Det fungerer som emulgator i chokolade, margarine, bagværk og kosttilskud, og indgår i cellemembraners struktur. |
majsolie | Majsolie er en raffineret vegetabilsk olie fremstillet af majskerner. Den indeholder flere flerumættede fedtsyrer og en mild, nøddeagtig smag. Masser anvendes til stegning, bagning, dressinger og margarineproduktion. |
oksetalg | Oksetalg er det faste fedt, der afgettes fra oksekød. Det counterer hvidt, fast fedt med mild smag, anvendes i stegning, bagning og fremstilling af sæbe og stearinlys, idet det tåler høje temperaturer. |
oliesyre | Oliesyre er en enkeltumættet C18-fedtsyre, der udgør en stor del af olivenolie og flere planteolier. Den har gavnlige helbredseffekter, indgår i kosmetik, sæbe, og anvendes som emulgator i fødevarer. |
rapsolie | Rapsolie er en vegetabilsk olie presset fra rapsfrø. Den har et højt indhold af enkeltumættede fedtsyrer og en mild smag, hvilket gør den velegnet til stegning, bagning, dressinger og som base i mayonnaise. |
sheasmør | Sheasmør er et fast vegetabilsk fedt fremstillet ved forarbejdning af nødder fra sheatræet. Det indeholder vitaminer og fedtsyrer, bruges i kosmetik som fugtighedscreme og i madlavning til bagværk og stegere. |
sojaolie | Sojaolie er en vegetabilsk olie presset fra sojabønner. Den indeholder et højt niveau af flerumættede fedtsyrer og bruges til stegning, bagning, salatdressinger og margarine. Den er også råmateriale til biodiesel og emulsionsmidler. |
Fedtstof Krydsord 9 bogstaver
Vi har samlet 17 relevante ord med 9 bogstaver til ledetråden 'Fedtstof'.
Ord | Beskrivelse |
---|---|
baconfedt | Baconfedt er det aromatiske, tilbagestegte fedt fra bacon. Efter stegning kan det bruges til at sautere grøntsager, stege æg eller som smagsgiver i supper, saucer og bagværk, hvor det tilføjer røgsmag. |
behensyre | Behensyre er en langkædet mættet fedtsyre (C22) i peberfrøolie og jordnøddeolie. Bruges i kosmetik til at øge cremers viskositet samt i sæbe og stearinlys for forbedret hårdhed og stabilitet. |
fiskefedt | Fiskefedt er det fedt, der findes i fede fisk som laks, makrel og sild. Det er rig på omega-3 (EPA, DHA) og anvendes både som hel fødevare og i koncentrerede tilskud såsom fiskeolie- og levertrankapsler. |
fiskeolie | Fiskeolie er koncentreret omega-3-rig olie udvundet af fedtfisk. Den indeholder EPA og DHA, som er vigtige for hjerte-kar-sundhed, hjernefunktion og inflammation. Tilgængelig i kapsler eller som flydende kosttilskud. |
kakaofedt | Kakaofedt er en anden betegnelse for kakaosmør, fedtet udvundet fra kakaobønner. Det indgår som basisingrediens i chokolade, konfekt, bagværk og kosmetik på grund af sin karakteristiske smelteprofil og neutrale aroma. |
kakaosmør | Kakaosmør er det faste fedt, der opnås ved presning af kakaobønner. Det er hovedbestanddel i chokolade, konfekt og kosmetik. Det har et højt smeltepunkt omkring 34 °C, neutral aroma og en cremet konsistens. |
kokosfedt | Kokosfedt er det faste fedt, der udvindes af kokoskød ved koldpresning eller ekstraktion. Det har en mild kokosaroma, smelter ved ca. 24 °C og bruges i bagning, konfekt, kogning og som vegansk smørelse. |
kokosolie | Kokosolie er et tropisk fedtstof fremstillet ved koldpresning eller raffinering af kokoskød. Den er fast ved stuetemperatur, rig på mættede fedtsyrer og anvendes i bagning, stegning og som kosmetisk ingrediens. |
kokossmør | Kokossmør er en puré lavet af malet kokosnød, der indeholder både fedt, fibre og protein. Det er cremet ved stuetemperatur og anvendes i smoothies, bagværk, desserter og som vegansk smørepålæg. |
lammetalg | Lammetalg er fedtet fra lammekød, ofte benyttet i traditionelle retter. Det har en let karakteristisk smag, bruges til stegning, konfitering og som ingrediens i saucer, bagværk eller som smørbart på brød. |
levertran | Levertran er fiskeolie specifikt fra fiskelever, især torsk. Udover omega-3 indeholder den store mængder vitamin A og D. Den indtages som flydende supplement eller kapsler for knogle- og synsunderstøttelse. |
linolsyre | Linolsyre er en flerumættet omega-6-fedtsyre, der er essentiel for mennesket. Fundet i solsikke-, majs- og sojaolie, indgår i cellemembraner og anvendes som kosttilskud samt i kosmetik for fugtighedsbevarende egenskaber. |
margarine | Margarine er et vegetabilsk eller animalsk fedtstof fremstillet ved hydrogenering af planteolier eller fedtemulsioner. Det anvendes som smørepålæg, bagemateriale og til stegning, og findes i varianter med forskellige fedtprocenter. |
palmefedt | Palmefedt er det faste fedt udvundet af frugtkødet på palmefrugter. Det anvendes i konfekt, bagværk, margarineproduktion og sæbeindustrien. Det er stabilt ved høje temperaturer, men har mødt kritik for miljøpåvirkning. |
palmeolie | Palmeolie udvindes fra frugtkødet på oliepalmer og indeholder både mættede og umættede fedtsyrer. Den er meget stabil ved høj varme og bruges i industribagværk, chokolade, margariner og stegeprodukter, men er kontroversiel pga. bæredygtighed. |
sesamolie | Sesamolie er en aromatisk olie fremstillet af ristede eller uristede sesamfrø. Den har en nøddeagtig smag, lavere røgpunkt og anvendes i asiatisk madlavning, dressinger, marinader og til at finish-majoritet i varme retter. |
svinefedt | Svinefedt, også kaldet flæskefedt, er et animalsk fedt i svinekød og rullesteg. Ved rendering får man svinefedt til madlavning, bagning eller konfekt. Det giver sprødhed i bagværk og dybstegning i traditionel mad. |
Fedtstof Krydsord 10 bogstaver
Her er 14 muligheder på 10 bogstaver, der passer til 'Fedtstof' i dit krydsord.
Ord | Beskrivelse |
---|---|
caprylsyre | Caprylsyre er en kortkædet, mættet fedtsyre (C8) fundet i kokos- og palmefedt. Den har antifungale og antibakterielle egenskaber, anvendes i kosttilskud, kosmetik og som konserveringsmiddel i fødevarer. |
cerebrosid | Cerebrosider er glycosfingolipider bestående af sphingosin, en enkelt sukker-enhed og en fedtsyre. De findes i hjerne, nerver og membraner, bidrager til myelinskedenes struktur og studeres i forbindelse med neurologiske sygdomme. |
fosfolipid | Fosfolipider består af to fedtsyrer bundet til glycerol og en fosfatholdig gruppe. De udgør cellemembraner, danner lipiddobbeltlag og bruges som emulgatorer i fødevarer (f.eks. lecithin) samt i farmaceutiske formuleringer. |
gangliosid | Gangliosider er komplekse glycosfingolipider med en cellemembran-grundstruktur og flere sialinsyreklynger. De er vigtige for celleadhæsion og signalering i hjernen og indgår i forskning om neurodegenerative tilstande. |
hørfrøolie | Hørfrøolie er en koldpresset olie fra hørfrø med et højt indhold af omega-3-fedtsyrer (alfalinolensyre). Den anvendes overvejende kold i salater, smoothies og som kosttilskud, da den er følsom over for varme og lys. |
kaprinsyre | Kaprinsyre er en mellemlang mættet fedtsyre (C10) i kokosfedt og mælkefedt. Den har antibakterielle og antifungale egenskaber, bruges i kosmetik som emollient og i fødevareindustrien til forbedring af smeltepunkt. |
kolesterol | Kolesterol er et sterol, der indgår i cellemembraner, dannelsen af steroidhormoner og galdesalte. Produceret i leveren og tilført via animalske fødevarer. For høj plasmakolesterol kan øge risiko for hjerte-kar-sygdomme. |
laurinsyre | Laurinsyre er en mættet C12-fedtsyre i kokosfedt og palmefedt. Den har antimikrobielle egenskaber og bruges i sæbe, kosmetik og fødevareindustrien. I triglycerider øger den hårdhed og stabilitet ved stuetemperatur. |
mandelolie | Mandelolie er en mild, vegetabilsk olie presset af søde mandler. Den indeholder høj dosis E-vitamin og enkelumættede fedtsyrer, anvendes i salater, bagværk og som kosmetisk olie til massage og hudpleje. |
nervonsyre | Nervonsyre er en langkædet umættet fedtsyre (C24:1) i hjerne- og nervevæv og i ricinusolie. Den indgår i sulfatider, der beskytter nerveceller. Den har betydning for myelinskeder og neurologisk funktion. |
olivenolie | Olivenolie udvindes ved koldpresning af oliven og har et højt indhold af enkeltumættede fedtsyrer og antioxidanter. Den anvendes i salater, marinader, bagning og til mild varm madlavning, og findes i ekstra jomfru- og jomfruvarianter. |
planteolie | Planteolie er fællesbetegnelse for fedtstoffer udvundet af frø, kerner eller frugter som raps-, solsikke- og sojaolie. De er rige på umættede fedtsyrer, bruges i madlavning, bagværk, dressinger og som ingrediens i kosttilskud. |
sphingosin | Sphingosin er en aminosukkernukleus og en vigtig byggesten i sphingolipider som sphingomyelin. Det fungerer som signalmolekyle i cellevækst, apoptose og inflammation, samt som substrat for dannelse af komplekse glycosfingolipider. |
vaccensyre | Vaccensyre er en trans-enkelumættet fedtsyre, der naturligt findes i mælkefedt fra drøvtyggere. Den undersøges for mulige positive effekter på insulinresistens og lipidprofil, selvom transstrukturen normalt er associeret med negative virkninger. |
Fedtstof Krydsord over 10 bogstaver
Vi har fundet disse 41 ord med mere end 10 bogstaver, der kan bruges i et krydsord med ledetråden 'Fedtstof':
Ord | Beskrivelse |
---|---|
caproinsyre | Caproinsyre er en kortkædet mættet fedtsyre (C6) i mælkefedt og kokosfedt. Den bidrager til aroma og smag i ost, og anvendes i parfume- og kosmetikindustrien som duftkomponent. |
elaidinsyre | Elaidinsyre er en trans-omgængelig form af oliesyre, der typisk dannes ved industriel hydrogenring af vegetabilske olier. Den øger LDL-kolesterol og mindsker HDL-kolesterol og forbindes med forøget risiko for hjerte-kar-sygdomme. |
lipoprotein | Lipoproteiner er komplekser af lipider og proteiner, der transporterer fedtstoffer i blodbanen. De kategoriseres efter densitet som LDL, HDL og VLDL og har afgørende betydning for kolesterolfordeling og hjerte-kar-sundhed. |
mættet fedt | Mættede fedtsyrer er fedtsyrer uden dobbeltbindinger, faste ved stuetemperatur. Findes i animalske fedtstoffer og visse tropiske olier. For højt indtag kan øge LDL-kolesterol, mens moderation kan være del af en balanceret kost. |
plasmalogen | Plasmalogener er en særlig gruppe ether-fosfolipider med en vinyl-etherbinding ved C1 i glycerol. Udbredt i hjernevæv, hjertet og immunceller, spiller de en rolle i signalering, antioxidantbeskyttelse og membranstabilitet. |
ricinusolie | Ricinusolie er en kraftig grødet olie presset fra ricinusfrø. Den indeholder ricinolsyre og bruges som afføringsmiddel, i hudpleje for sin fugtighedsbevarende effekt og i kosmetik som base for salver. |
stearinsyre | Stearinsyre er en mættet fedtsyre med 18 carbonatomer, fundet i animalske fedtstoffer og kakao. Den anvendes i sæbeproduktion, kosmetik, fødevareindustrien som additiv og i fremstilling af stearinlys for stabilitet. |
triglycerid | Triglycerider er estere bestående af glycerol bundet til tre fedtsyrer. De udgør hovedparten af fedtstoffer i mad og opbevares som energireserve i kroppen. Konfigurationen af fedtsyrerne bestemmer smeltepunkt og ernæringsværdi. |
avocado-olie | Avocado-olie er en klar, vegetabilsk olie udvundet af avocadofrugter. Den har et højt rygepunkt og en mild smag. Rig på enkeltumættede fedtsyrer, velegnet til stegning, sauterering, marinader og hudplejeprodukter. |
gadoleinsyre | Gadoleinsyre er en enkelumættet omega-9-fedtsyre, som findes i fiskeolie fra torskefamilien. Den omtales også som eicosen-syre. Studeres for sin rolle i cellemembranernes fluiditet og som energikilde i marine organismer. |
myristinsyre | Myristinsyre er en mættet C14-fedtsyre, der forekommer i kokosfedt, palmeolie og animalsk fedt. Den anvendes i sæbe- og kosmetikindustrien for skumdannelse og cremet konsistens, og indgår naturligt i modermælk. |
palmitinsyre | Palmitinsyre er en mættet C16-fedtsyre, der findes i palmeolie, animalsk fedt og kokosfedt. Den bruges i kosmetik, sæber, fødevareindustri som additiv E570 og i produktion af stearinlys for forbedret konsistens. |
solsikkeolie | Solsikkeolie er en lys vegetabilsk olie fremstillet ved presning af solsikkekerner. Den indeholder rigeligt omega-6-fedtsyrer, har en neutral smag og tåler høj varme, hvilket gør den populær til stegning og bagning. |
umættet fedt | Umættede fedtsyrer har en eller flere dobbeltbindinger og er flydende ved stuetemperatur. Enkeltumættede fedtsyrer (fx oliesyre) og flerumættede fedtsyrer (omega-3, omega-6) har gavnlige effekter på hjerte-kar-sundheden. |
valnøddeolie | Valnøddeolie er en koldpresset vegetabilsk olie fra valnødder, rig på omega-3- og omega-6-fedtsyrer. Den har en karakteristisk nøddeagtig smag og bruges primært kold til dressinger, dip og som finishing-olie for aroma. |
animalsk fedt | Animalsk fedt er samlet betegnelse for fedtstoffer fra dyr, fx smør, talg og svinefedt. De er rige på mættede fedtsyrer, giver dybde af smag og sprødhed i bagværk og stegning, men indtages med måde. |
arachidinsyre | Arachidinsyre er en mættet C20-fedtsyre forekommende i jordnøddeolie og palmeolie. Den anvendes i fremstilling af sæbe, kosmetik og som smøremiddelbase, samt i koststudier om fedtsyresammensætning i planteolier. |
arachidonsyre | Arachidonsyre er en 20-carbon omega-6-fedtsyre, der indgår i cellemembraner og fungerer som forløber for eicosanoider som prostaglandiner. Den findes i animalsk fedt og bruges i forskning om inflammatoriske processer. |
druekærneolie | Druekærneolie, eller vindruekerneolie, er en let, vegetabilsk olie med et højt indhold af flerumættede fedtsyrer og antioxidanter. Den bruges i salatdressinger, mayonnaise, bagning og som kosmetisk base i hud- og hårpleje. |
jordnøddeolie | Jordnøddeolie er en vegetabilsk olie med en karakteristisk nøddeagtig aroma, højt røgpunkt og god varmebestandighed. Den anvendes til asiatisk madlavning, stegning, wokretter og som ingrediens i marinader og dressinger. |
macadamiaolie | Macadamiaolie er en lys, mild olier med et højt indhold af enkeltumættede fedtsyrer og et røgpunkt omkring 200°C. Den passer godt til stegning, bagning, dressinger og som smagsgiver i gourmetretter og konfekt. |
n-3 fedtsyrer | N-3 fedtsyrer, eller omega-3, er flerumættede fedtsyrer med den første dobbeltbinding ved tredje carbon fra methylenden. Indgår i hjerte-kar-sundhed, hjernefunktion og antiinflammatoriske processer, findes i hørfrø-, valnødde- og fiskeolie. |
sphingomyelin | Sphingomyelin er et amfifilt sphingolipid fundet i cellemembranerne i nervevæv. Det består af sphingosin bundet til fosforylcholin og fedtsyre. Det spiller en rolle i signaltransduktion og beskyttelse af myelinskeder. |
blød margarine | Blød margarine er en smøreklar form for margarine med minimeret mættet fedt og ofte beriget med planteolier. Den har lavere smeltepunkt end fast margarine, hvilket gør den nem at smøre direkte på brød. |
diacylglycerol | Diacylglycerol (DAG) er en glycerol-forbindelse med to bundne fedtsyrer. Det er en metabolit i fedtstofomsætningen og bruges som emulgator i fødevarer. Nogle studier peger på fordøjelses- og vægtkontrolmæssige fordele. |
fast margarine | Fast margarine er et vegetabilsk fedtstof med højere smeltetemperatur, anvendt til bagning, stegning og konfekt. Den har en fast konsistens, tilsat smagsstoffer og vitaminer, og indeholder ofte delvist hydrogenede olier. |
transfedtsyrer | Transfedtsyrer dannes ved delvis hydrogenring af vegetabilske olier og findes naturligt i små mængder i ruminant fedt. De øger LDL-kolesterol, sænker HDL og er forbundet med øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. |
fosfatidylserin | Fosfatidylserin er et negativt ladet phospholipid i indre cellemembraner, specielt i hjerne og nerver. Det understøtter kognitiv funktion, hukommelse og signaltransduktion, og findes som kosttilskud for mental ydeevne. |
palmitoleinsyre | Palmitoleinsyre er en enkeltumættet omega-7-fedtsyre, der forekommer naturligt i macadamia- og havtornolie. Den påvirker fedtstofskiftet, kan reducere inflammation og bidrager til hudens barrierefunktion og metabolisk sundhed. |
raffineret olie | Raffineret olie er kemisk behandlet for at fjerne lugt, farve og urenheder. Denne proces øger holdbarhed og varmebestandighed, men kan reducere indholdet af antioxidanter og sporstoffer sammenlignet med koldpressede varianter. |
stearidoninsyre | Stearidoninsyre er en mellemliggende omega-3-fedtsyre, dannet ved omdannelse af alfa-linolensyre til EPA og DHA. Den findes i visse planteolier og studied for at optimere effekten af omega-3-tilskud i kroppen. |
alfa-linolensyre | Alfa-linolensyre (ALA) er en essentiel omega-3-fedtsyre, der findes i hørfrø-, valnødde- og chiafrøolie. Den omdannes i kroppen til EPA og DHA, og er vigtig for hjerte-kar-sundhed og celledynamik. |
cholesterolester | Cholesterolester er kolesterol bundet til en fedtsyre. Denne form findes i lipoproteiner som LDL og HDL, og er mere lipofil end frit kolesterol. De oplagres i cellemembraner og kan danne aterosklerotiske plaques. |
docosahexaensyre | Docosahexaensyre (DHA) er en essentiel omega-3-fedtsyre, vigtig for udvikling og funktion af hjerne og øjne. Fundet i fiskeolie og algeolie, anvendes som tilskud under graviditet og i barselsperioden samt til ældre. |
flerumættet fedt | Flerumættede fedtsyrer (PUFA) har to eller flere dobbeltbindinger, findes i planteolier og fiskefedt. Omega-3- og omega-6-fedtsyrer er essentielle for kroppen. De understøtter hjernefunktion, inflammation og cellemembraners fluiditet. |
koldpresset olie | Koldpresset olie udvindes ved mekanisk presning uden opvarmning, hvilket bevarer flere næringsstoffer, vitaminer og antioxidanter. Anvendes til oliven-, hørfrø- og nøddeolier, hvor smag og ernæringsprofil ønskes bevaret bedst muligt. |
monoacylglycerol | Monoacylglyceroler (MAG) er glycerolmolekyler med én bundet fedtsyre. De optræder som intermediater i fordøjelse af triglycerider og anvendes i fødevareindustrien som emulgator til at stabilisere fedt-vand-emulsioner. |
vegetabilsk fedt | Vegetabilsk fedt omfatter plantebaserede olier og faste fedtstoffer, fx kokosfedt og sheasmør. De kan variere i mættethedsgrad, smeltepunkt og ernæringsprofil. Anvendes som smørepålæg, i stegning, bagværk og som emulgator. |
eicosapentaensyre | Eicosapentaensyre (EPA) er en langkædet omega-3-fedtsyre, der findes i marine olier. Den har antiinflammatoriske egenskaber, understøtter hjerte-kar-sundhed og kan bidrage til at regulere blodlipider og immunrespons. |
gamma-linolensyre | Gamma-linolensyre (GLA) er en omega-6-fedtsyre med antiinflammatoriske egenskaber. Den findes i boragetræolie og perillaolie, anvendes som kosttilskud mod hudproblemer, PMS og ledinflammation, og understøtter sund cellefunktion. |
hydroxystearinsyre | Hydroxystearinsyre er en hydroxyderivat af stearinsyre med emulgatoriske og tyknings-egenskaber. Anvendes i kosmetik og farmaceutiske salver for forbedret konsistens, samt i sæbeproduktionen for skumdannelse og struktur. |
Tak fordi du fulgte med helt til slutning på vores gennemgang af 99 bud på “Fedtstof” som krydsordsløsning. Vi håber, at du fandt præcis det ord, du stod og manglede, så puslespillet kan færdiggøres med et smil.
Er du sulten efter endnu flere krydsordsløsninger og friske gåder? Du kan altid dykke ned i vores store udvalg af hints, ordforslag og ekspertvejledninger her på Fashion Online, hvor vi løbende opdaterer med nye udfordringer.
God fornøjelse med dine videre krydsordseventsyr – vi glæder os til at byde dig velkommen igen, næste gang du søger inspiration!
Find det du mangler på fashion-online.dk
Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 1.065.778 produkter fra mere end 580 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 1.909.556 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2025-07-01 09:17:58.
- 52
- Kategorier
- 981
- Produkttyper
- 1.065.778
- Produkter
- 580
- Forhandlere
- 1.909.556
- Priser
Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.